Voedselschaarste nu aanpakken met onze kennis!

maart 11, 2012 § 3 reacties

Rob de Wijk van het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS) kreeg in de Rode Hoed bijval van hoogleraar en ex-minister Cees Veerman. “Er is in geen enkel land een regime overeind gebleven, waar de mensen honger hebben”, zeker niet in een land waar corruptie en illegaliteit van betrokken regering hoogtij vieren. Jonge, hoogopgeleide mensen kunnen o.a. met social media een hele bevolkingsgroep mobiliseren. Egypte met zijn Arabische opstand is daar een sprekend voorbeeld van. In combinatie met hoge voedselprijzen en zelfs honger gaat de bevolking tot het uiterste om zo’n regime te verdrijven, met gevaar voor eigen leven en het leven van hun families. De voedselprijzen worden wereldwijd ook nog eens opgedreven door de stijgende vraag naar biobrandstoffen en door hogere grondstof- en energiekosten. Juist door combinatie van droogte, misoogsten en wanbestuur van regeringen wordt een deel van de wereld steeds instabieler, aldus Rob de Wijk. Voedselvoorziening, veiligheid en “geopolitiek” raken steeds meer verweven, met China en ook India als gangmakers. Het Westen ziet voedsel en grondstoffen nog steeds als economisch probleem, terwijl China en India nu al voedsel en grondstoffen als veiligheidsprobleem zien! Voor China geldt bijv. dat 22% van de wereldbevolking gevoed moet worden met 7% van de beschikbare landbouwgrond. De grotere vraag naar voedsel vanuit China blijkt niet door de productie bijgebeend te kunnen worden. Als China de voedselvoorziening niet zeker stelt op middellange termijn, ontstaan ook daar onlusten, die het regime kunnen bedreigen. Precies om die reden koopt China vooral in Afrika grote stukken land (zgn. “landgraps”). Cynisch is het, volgens Rob de Wijk, dat deze “landgraps” vooral in Ethiopie en Soedan plaatsvinden, waar vele mensen juist afhankelijk zijn van de voedselhulp van de VN.  Door klimaatverandering lijkt de grootste ellende voor de voedselproductie te ontstaan in het midden van Afrika. Door uitputting van de ondergrondse watervoorraden in het Midden-Oosten en India, maar ook door de intensieve landbouw in landen als China, wordt de situatie internationaal bekeken nog verergerd, aldus Rob de Wijk. Veel van deze landen hebben een zwak bestuur; deze landen zijn instabiel en staan nu al vaak voor een intern conflict. Voedsel is daarom voor sommige landen inderdaad al een veiligheidszaak geworden en wordt daarom onder “geopolitiek” geschaard. Landen als China laten hun buitenlandbeleid er al mede door bepalen en in sommige landen leidt de voedselproblematiek nu al tot onlusten of raken bepaalde bevolkingsgroepen op drift. Rob de Wijk stelt voor om deze negatieve effecten te verminderen door het Europese landbouwbeleid daarvoor strategisch in te zetten. Om zo probleemlanden van meer voedsel te voorzien, maar dan wel in ruil voor grondstoffen, energie of markttoegang. Een zware denktank vanuit Nederland zou deze gedachte zeker uit moeten werken voor evt.  aanpassing van het beleid in Brussel, want wij kennen (nog) geen honger en dus blijft het Europese regime nog wel een tijdje overeind! Laat ons nu de voedselschaarste, met name in Afrika, maar ook in China en India, structureel aanpakken met onze kennis als exportartikel van de  Nederlandse landbouw. Nu kan het nog vanwege economische redenen in ons buitenlandbeleid, straks moet het misschien wel om veiligheidsredenen?

Advertenties

Getagd: , , , , ,

§ 3 Reacties op Voedselschaarste nu aanpakken met onze kennis!

  • Frank W. Croon schreef:

    Een correcte analyse. maar hoe nu dit handen en voeten geven. Misschien door praktisch klaar te staan met een goed doortimmerd plan als de volgende voedsel crisis zich aandient en de poltiek ontvankelijk is voor oplossingen.

  • Dat er van alles te mis is met de manier waarop we met landbouw omgaan is duidelijk. Het is alleen makkelijk om daarbij achterover te gaan hangen en maar op de politiek wachten voor een oplossing.
    Op lange termijn zal daar zeker winst te halen zijn, maar in wezen kan elke partij in de voedselindustrie daar een steentje aan bijdragen.

    Zo hoor je in NL geluiden dat we maar minder vlees moeten eten. Op zich is dat juist, maar op het zelfde moment gooien we tonnen vlees richting distructiebedrijven en dumpen we dat buiten de EU, omdat we van de kip alleen de filetjes eten en we ons niet aan gans en ander afschot-wild willen wagen.
    We eten best veel komkommers, maar alleen als die kaarsrecht zijn.
    Voor de aspergesoep moet ik mooie asperges gebruiken, omdat ‘soep-asperges’ (de minder mooie asperges) niet verkocht worden.

    Zo zijn er in ons land alleen al talloze problemen die om een creatieve oplossing vragen. In het veel gehoorde argument ‘dat-de-consument-niet-wil’ geloof ik niet. Dat een consument met de juiste argumenten verleid kan worden tot de meest rare dingen weten we allemaal.
    Het is alleen net iets lastiger om de consument ook het vlees naast de kipfilet te laten eten, of om eens gans te proeven.

  • Ad Merks schreef:

    prima reacties, blij met jullie commentaar/suggesties!
    weer genoeg stof voor een volgende blog over voedsel.

GEEF EEN REACTIE

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Voedselschaarste nu aanpakken met onze kennis! voor Boerenlog.

Meta

%d bloggers liken dit: