Opkomende dierziekten in 2012, wat gaan we doen?

januari 1, 2012 § 5 reacties

Er zijn een aantal nieuwe dierziekten in opkomst; 2012 wordt wat dat betreft een spannend jaar voor de diergezondheid EN de volksgezondheid. We lopen eigenlijk al achter de feiten aan, na Vogelgriep, Blauwtong en Q-koorts, zijn we nu overvallen door het zgn. Schmallenbergvirus en rukt het WestNijlvirus op vanuit Zuid-Europa. WestNijlkoorts komt als ziekte voor bij vogels, paarden en mensen! Deze ziekte is al aanwezig in Zuid-Frankrijk, Italie en is recent ook in Oostenrijk gesignaleerd. Wij zijn niet gevrijwaard van opkomende dierziekten en moeten ons daarop voorbereiden. Overdracht en overwintering van vectoren/insecten, zoals muggen, teken en knutten, maken steeeds meer kans door globalisering, internationaal transport van dieren EN mensen, opwarming van de aarde, warmere winters, meer natte natuur en ruimte voor in het wild levende dieren. Maar ook intensivering van de veehouderij en aanpassing van de ziektekiemen zelf spelen een wezenlijke rol bij opkomende dierziekten. Veehouders zijn als eersten betrokken bij deze dierziekten; zij ondervinden de economische gevolgen en sociale gevolgen rechtstreeks in hun portemonnee en in hun gezin. De schade is groot bij een nieuwe uitbraak, denk maar eens aan de kosten van bestrijding/ruiming van dieren, handel/exportbelemmeringen EN het verlies van consumentenvertrouwen, twijfels over de voedselveiligheid/hygiene. Meer dan 75% van de opkomende dierziekten zijn bovendien zoonosen, dus ziekten die op mensen kunnen worden overgedragen. Zorgen voor de diergezondheid is dus ook zorgen voor de volksgezondheid! VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN, maar hoe? Veehouders en dierenartsen hebben een sleutelpositie om deze dierziekten te voorkomen; hygienemaatregelen en bioveiligheid dienen op het bedrijf toegepast te worden en de dierenarts is daarbij de belangrijkste adviseur. Samenspel tussen veehouder en dierenarts is van groot belang voor het vroegtijdig opsporen van nieuwe dierziekten. Goede informatie en bijscholing, zowel voor veehouders, als voor dierenartsen is geen overbodige luxe. Er is grote behoefte aan een juiste,multidisciplinaire aanpak en een efficiente, landelijke samenwerking tussen dierenartsen EN huisartsen om opkomende dierziekten in 2012 te bestrijden. Wat mij betreft Europa met grenzen als het over deze dierziekten gaat, want naast bovengenoemde dierziekten zijn ook (Afrikaanse) Varkenspest, Paardenpest, Riftdalkoorts, KrimCongokoorts en opnieuw Mond&Klauwzeer gesignaleerd aan de toegangspoorten van Europa. Wat gaan we in 2012 doen om opkomende dierziekten te voorkomen of de verspreiding ervan te beperken?

Advertenties

Getagd: , , , ,

§ 5 Reacties op Opkomende dierziekten in 2012, wat gaan we doen?

 • Waarom zo negatief het nieuwe jaar in ??
  Dit geeft mensen bij voorbaat al angst terwijl dat nergens op gebaseerd is.
  Ik heb al vaker aangegeven dat media zaken verkeerd uitleggen en dus voor veel angst en ellende kunnen zorgen, de EHEC mag toch zeker als een goed voorbeeld genoemd worden.
  Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat we er niet op alert moeten blijven maar bij voorbaat dingen roepen ???
  Past niet in de goede ontwikkelingen die in de agro nu gaande zijn, zeker op het gebied van dier- en volksgezondheid.

 • Ad Merks schreef:

  Goede opmerkingen!

  Ben het bij nader inzien eens met risico van negatieve beeldvorming in plaats van risico van nieuwe muggen- of knuttenziekte in 2012.
  Bedankt voor je opbouwende kritiek en ga zo door op Twitter.

  Ad Merks

 • Herman Kleinjan schreef:

  Eens met Elly! Media heeft al teveel negatieve invloed door informatie ‘over de top’ en uit het verband weer te geven. Mooi voorbeeld was de kop van de Telegraaf na publicatie van het Rivm dat de kans op een Schmallenberg-infectie bij de mens nihil was; ‘besmetting met Schmallenberg-infectie bij de mens niet uitgesloten’. Juiste informatie en nuance is hierbij zeker van belang. Daarnaast ligt er nog een duidelijk communicatieprobleem op het gebied van veterinaire en humane geneeskunde; hiervoor bestaan momenteel bij mijn weten nog geen duidelijke richtlijnen. Ook de informatieverstrekking vanuit de overheid richting de werkvloer van de dierenarts is matig te noemen; als dierenarts moet ik ‘toevallig’ via een link naar wederom de Telegraaf-site lezen dat Nederland per 15 februari officieel blauwtong-vrij is. Als wij de ‘poortwachter’ van de dier-(én humane?)gezondheid moeten zijn mag ik toch verwachten dat deze aansturing anders kan? Tevens krijgen wij geen enkele vergoeding voor deze ‘eervolle’ dubbelrol.

 • Dank Herman.

  Onze DAP heeft dezelfde klachten als jij hier omschrijft en dan zou je denken dat de geleerden het allemaal weten… communicatie zou veel goedmaken maar dat is idd hetgeen bij heel veel instanties ontbreekt maar vervolgens worden wel de sectoren erop afgerekend als er iets fout gaat of wanneer men denkt dat er iets fout zit.

  Zijn er vanuit DAP’s geen directe lijnen met overheden ed ??

 • Ad Merks schreef:

  Bedankt voor jullie reacties en vooral jullie betrokkenheid!

  Ik zal de opmerkingen in een nieuwe blog verwerken en in mijn netwerk lanceren. We blijven “strijden”, in ieder geval voor een betere communicatie tussen humaan en veterinair.

  Ad Merks

GEEF EEN REACTIE

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Opkomende dierziekten in 2012, wat gaan we doen? voor Boerenlog.

Meta

%d bloggers liken dit: