Keuzemenu met Kerst: stoppen of doorgaan?

december 18, 2011 § 3 reacties

Stoppen of Doorgaan, zal de afweging zijn in diverse boeren- en tuindersgezinnen. Met name in de varkenshouderij en de glastuinbouw zal Kerst helaas met gemengde gevoelens gevierd worden. Maar troost u, met Stoppen worden er ook keuzes gemaakt en kan het voor u en uw gezin weer een nieuwe start betekenen. Om de pijn te verzachten moet een beeindigingsregeling als structuurmaatregel toch mogelijk zijn in de Benelux, maar dan wel gecombineerd met een goede sloopregeling voor  stal of kas. Want de verkoop van agrarische bedrijven blijft voorlopig moeilijk, ook al is het buurmansgrond! Potentiele kopers zijn afwachtend en banken zijn veel te kritisch qua financiering. Lage opbrenstprijzen, hoge inputkosten en daardoor al jarenlang onvoldoende rendementen nekken de intensieve veehouderij EN de intensieve tuinbouw in heel Europa. Maar vooral het vertrouwen op verbetering is ver te zoeken in de varkens- en tuinbouwsector en vertrouwen is nodig voor herstel van de internationale markten, zeker ten tijde van een financiele crisis. De financiele situatie in met name in de varkenshouderij en de glastuinbouw blijft daardoor zorgelijk de komende tijd. Er zijn nu al veel (gedwongen) stoppers en de verwachting is dat deze trend zich nog doorzet. Voor de gezinnen die voor de vraag van Stoppen of Doorgaan staan, is er een schrale troost. U staat er niet alleen voor; menige vertegenwoordiger of erfbetreder zal zich ook afvragen wat er in hun sector of bij hun bedrijf staat te gebeuren. Lage rendementen bij de boeren en tuinders zullen ook door moeten gaan werken bij het agrarische bedrijfsleven, ook bij de toeleveranciers van voeders en uitgangsmateriaal. ” Gedeelde smart, is halve smart”  of in het Engels  “A problem shared, is a problem halved”, zou ik welgemeend als Kerstgedachte mee willen geven. Nogmaals:  Stoppen is ook ondernemen, want door die keuze is er weer ruimte voor een nieuwe toekomst. En Doorgaan kon wel eens meer negativiteit en verdriet aan de keukentafel geven. Veel sterkte daarom met het kiezen van het juiste keuzemenu, maar bovenal een positieve en inspirerende Kerst toegewenst, namens http://www.boer-en-co.nl en @boerenlog .

Advertenties

Getagd: , , , ,

§ 3 Reacties op Keuzemenu met Kerst: stoppen of doorgaan?

 • Florina Blokland schreef:

  Ad, wat een goede blog! Moet je als ingezonden brief naar Boerderij / Nieuwe oogst of juist ook naar landelijke bladen/kranten sturen. Trouw ofzo.
  Uit het hart gegrepen. Het speelt (nog) niet, maar ieder jaar dat chronische ziekte het boerenondernemen nog toelaat, blijven we ondernemen en bedrijf up to date houden. Klein, maar dapper hier 😉

  Alvast fijne kerst.
  “Kiezen is ook ondernemen” – ik ga er iets mee doen.

 • Heftig onderwerp. Maar wat te doen, als je bedrijf onverkoopbaar blijkt te zijn?

  Reuters plaatste vrijdag een artikel waarin stond:
  “A few years ago people thought you were insane if you went into farming,” said Slattery, 25, who quit a leading international accountancy firm to spend seven days a week milking cows on his farm in the midlands. “Now there’s definitely money to be made.”
  http://t.co/3o4GCx8f

  En Volkskrant kwam vandaag met een vergelijkbaar artikel “We hebben de komende jaren geen bankiers meer nodig, maar boeren”.
  http://t.co/8GGNu6Yk

  How Bizar….

 • Ad Merks schreef:

  Bedankt voor jullie reacties!

  Vanaf deze plaats de beste wensen en betere opbrengstprijzen in 2012.

  Ad Merks

GEEF EEN REACTIE

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Keuzemenu met Kerst: stoppen of doorgaan? voor Boerenlog.

Meta

%d bloggers liken dit: