Waarom heeft varkensvlees geen A-merk?(deel 2)

oktober 23, 2011 § 5 reacties

Ad Merks

Waarom is XYZ niet de naam van het A-merk varkensvlees? Dus een eerlijk, heerlijk stukje Hollands vlees in het schap? Dat vroeg ik mij af, terwijl mijn zoon deelnam aan een prachtige voetbalclinic met AJAX-jeugdtrainers in Leusden. ” Wij zijn AJAX” en “Kom trainen als een echte AJAX-speler” staat er op de folders en op de vlaggen van AJAX camps&clinics, zoals de organisatie zich noemt. En warempel, iedereen in een AJAX-shirt en het werkt, ook bij de aanwezige ouders. De kinderen worden zo al vroeg gebrainwashed, beter gezegd gevoetwashed als AJAX-fan. Die willen nooit meer anders zien dan die felle rode kleur van AJAX, ook al kom je uit de buurt van Rotterdam of van Eindhoven. “Beleef XYZ en doe mee”; dat moesten we eens met varkensvlees kunnen doen! Een lekker varkenshaasje in felgekleurde bakjes in de snackbar of liever nog in de supermarkt. Met XYZ als merknaam; wat zou de jeugd ervan smullen en wat zou dat de consumptie van varkensvlees ten goede komen. Een stukje XYZ op je bord of een XYZ-knots bij je patat. En dan ook nog eens de link met sport en prestatie leggen, wat willlen we nog meer? Je zou je nog schamen om vegetarisch te zijn of te worden, ook al is het maar 1 dag in de week. En niet te vergeten trotse koks met XYZ op het menu in erkende XYZ-restaurants met 2, sorry AJAX-fans, met 3 sterren op de gevel. Bij deze gedachten vraag ik mij dan toch oprecht af wanneer VION komt met een vleesmerk voor het grote publiek? En waarom VION geen voetbalploeg of uberhaupt sportploeg als sponsor ondersteunt?  Dat zou een mooi onderwerp van gesprek kunnen zijn met VION vanuit de varkenshouders zelf via VarkensVandaag of  VarkensinZicht. Gebruiken wij wel echte merknamen bij ons varkensvlees, zoals Campina bij melk? De enige naam, die ik mij op dit moment kan herinneren is “Encebe Vleeswaren”, maar dat is al lang geleden, dat wij op de Jaarvergadering van de Vee-en Vleescentrale zo’n pakketje uitgereikt kregen in Den Bosch. Als we toen begonnen waren met een echte merknaam voor ons varkensvlees, hoeveel marge zou dat gescheeld hebben in het voordeel van onze varkenshouders nu? Wie het weet, mag het zeggen….EN WIE EEN GOEDE MERKNAAM HEEFT ipv. het verzonnen XYZ mag reageren naar VION (Dumeco/Encebe/Coveco) of rechtstreeks op http://www.boer-en-co.nl/boerenlog en via Twitter @boerenlog. Eet smakelijk en beleef het lekkere varkensvlees!

Advertenties

Getagd: , , ,

§ 5 Reacties op Waarom heeft varkensvlees geen A-merk?(deel 2)

 • Als VION een ploeg gaat sponseren zal er wel weer een hoop gemopperd worden door varkenshouders. 1 ding is naar mijn mening wel zeker. Varkensvlees moet uit de anonimiteit, regionaal danwel landelijk.

 • Nieuwe vleesmerk krijgt naam Vair, eigen identiteit los van Ajax lijkt me beter.
  Binnenkort meer daarover….

 • Lauk Bouhuijzen schreef:

  Streven naar een kwaliteitsimago is heel goed, maar op eigen kracht; bijv. Het Livar varken. Meeliften met Ajax werkt niet omdat je dan in Rotterdam, , Eindhoven, Alkmaar en Enschede een goede verkoop kunt vergeten. Ajax is sterk maar niet neutraal merk!

 • Het bouwen van een merk kost tijd, en een grote investering. Daar ben ik als varkenshouder nu druk mee bezig. Ik vraag mensen mee te bouwen. Sterker nog: vooral de consument vraag ik om hun mening en ideeen. Zij gaan het kopen en mogen mij vertellen waar, en hoe het eruit moet zien, en welke producten ze missen. Dat kan op de website http://www.vair.nl , sinds dit weekend in de lucht en al vele reacties binnen.
  Een merk gedegen opbouwen, want eenmaal een smet erop en je komt er niet meer vanaf, ook dat is van Ajax nu wel bekend….
  Het duurt nog even voor het Vair Varkenshuis er staat, maar dan is er ondertussen al heel wat gebouwd aan het nieuwe varkensvlees A-merk !!!

 • Ad Merks schreef:

  Marijke,

  Geweldig initiatief!! Wij doen als Boer&Co graag mee in de publiciteit, zoals je weet. Wat kunnen we nog meer voor http://www.vair.nl betekenen? Aanpak lijkt veel op ons project Veehouderij 2.0, ook als een soort co-creatieplatform met de burgers tesamen. Project is ingediend bij InnovatieNetwerk, maar (nog) niet in gang gezet.

  Groeten in Erp of Keldonk, als ik mij niet vergis.
  Graag tot binnenkort bij jullie voor een nadere kennismaking.

  Ad Merks
  @boerenlog

GEEF EEN REACTIE

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Waarom heeft varkensvlees geen A-merk?(deel 2) voor Boerenlog.

Meta

%d bloggers liken dit: